ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΑΠ;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)  περιλαμβάνει κυρίως δύο προβλήματα των πνευμόνων, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται κλινικά από βήχα και απόχρεμψη για τρεις τουλάχιστον μήνες τον χρόνο, τα δύο τελευταία χρόνια.
Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από αύξηση του αριθμού των κυττάρων που παράγουν βλέννη  (εκκριτικών κυττάρων)  στην επιφάνεια του τραχειοβρογχικού δέντρου.
Η αύξηση αυτή  του αριθμού των εκκριτικών κυττάρων συνεπάγεται την υπερέκκριση βλέννας και την αποτυχία  διατήρησης της φυσιολογικής παραγωγής και αποβολής βλέννας από το αναπνευστικό μας σύστημα ( μηχανισμός                    βλεννοκροσσωτής κάθαρσης) με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της απόχρεμψης.

Τελευταία έχει διαπιστωθεί ότι η φλεγμονή που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου σχετίζεται περισσότερο με την παραγωγή πτυέλων από ότι  η υπερτροφία των υποβλεννογόνιων αδένων.  Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί ασθενείς – χρόνιοι καπνιστές αναφέρουν βελτίωση με μείωση των εκκρίσεων λίγο χρόνο μετά την διακοπή του καπνίσματος χωρίς την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Διαβάστε το ΧΑΠ και κάπνισμα.