ΧΑΠ και Άσθμα

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και στένωση των αεραγωγών. Με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.

Τι είναι το άσθμα και ποια η διαφορά του από τη ΧΑΠ;

Το άσθμα είναι μια μεταβλητή απόφραξη των αεροφόρων οδών η οποία αναστρέφεται πλήρως από μόνη της είτε μετά από θεραπεία.
Χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες κρίσεις δύσπνοιας και συριγμού, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα από άτομο σε άτομο.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές σε μια ημέρα/εβδομάδα σε άτομα που πάσχουν από άσθμα και για μερικούς ανθρώπους να γίνονται χειρότερα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή τη νύχτα.

Αιτίες του  άσθματος

Οι θεμελιώδεις αιτίες του άσθματος δεν είναι πλήρως κατανοητές .
Οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του άσθματος είναι
ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης με την περιβαλλοντική έκθεση σε εισπνεόμενες ουσίες και σωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να ερεθίσουν τους αεραγωγούς, όπως:
1. Εσωτερικά αλλεργιογόνα (για παράδειγμα ακάρεα οικιακής σκόνης σε κρεβάτι, χαλιά και παραγεμισμένα έπιπλα, ρύπανση και ορμή ζώων).
2. εξωτερικά αλλεργιογόνα (όπως γύρη).
3. καπνός
4. Μόλυνση του αέρα
5. χημικές ερεθιστικές ουσίες στον χώρο εργασίας.
6.Άλλες αιτίες του άσθματος είναι ο ψυχρός αέρας και η ακραία συναισθηματική διέγερση όπως ο θυμός ή ο φόβος και σωματική άσκηση.
7.Σε μερικούς ανθρώπους, το άσθμα μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και βήτα αναστολείς (που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και της ημικρανίας).
8.Η αστικοποίηση έχει επίσης συσχετιστεί με αύξηση του άσθματος, ωστόσο η ακριβής φύση αυτής της σχέσης είναι ασαφής.

Σε τι διαφέρει η ΧΑΠ  από το Άσθμα;

Η διαφορική διάγνωση της ΧΑΠ από το άσθμα στηρίζεται κυρίως στο ιστορικό , την καπνιστική συνήθεια και την απουσία πλήρους αναστρεψιμότητας της απόφραξης των αεραγωγών.

Η απόφραξη των αεραγωγών που προκαλείται  από το άσθμα είναι αναστρέψιμη. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί με σωστή θεραπεία, η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί το άσθμα μπορεί να οδηγήσει στην μη αναστρέψιμη απόφραξη των πνευμόνων λόγω αναμόρφωσης των αεραγωγών.
Το εμφύσημα επηρεάζει τις πνευμονικές κυψελίδες ενώ το άσθμα επηρεάζει τους βρόγχους.
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χαπ) μπορεί να συνυπάρχει με το άσθμα ή και να αλληλοεπικαλύπτονται.

Παρόλο που το άσθμα θεωρείται και είναι χρόνια αποφρακτική πάθηση δεν περιλαμβάνεται στη ΧΑΠ. Η ΧΑΠ αναφέρεται σε βλάβες που είναι μη αναστρέψιμες.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορεί να συνυπάρχει με το άσθμα και να εμφανιστεί ως επιπλοκή του χρόνιου άσθματος.