Τι είναι η ΧΑΠ; Τι εννοούμε με τον όρο ΧΑΠ;

Ο όρος ΧΑΠ είναι το ακρωνύμιο (αρκτικόλεξο) της ασθένειας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Ο ιατρικός ορισμός της ΧΑΠ δεν περιγράφει μόνο μία και μοναδική βλάβη των πνευμόνων. Η ΧΑΠ χρησιμοποιείται ως ομπρέλα για να περιγράψει ένα σύνολο βλαβών του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούν περιορισμούς στους αεραγωγούς των πνευμόνων.
Οι όροι χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα περιλαμβάνονται στην διάγνωση της ΧΑΠ.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες  και στένωση των αεραγωγών. Με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.

Όταν αναπνέουμε, ο αέρας ταξιδεύει στους πνεύμονες μέσα από πολλούς σωλήνες – που ονομάζονται αεραγωγοί – και φτάνει σε εκατομμύρια μικροσκοπικούς θύλακες αέρα.

Σε έναν υγιή πνεύμονα, οι αεραγωγοί είναι ανοιχτοί και οι θύλακες κατά την εισπνοή γεμίζουν με αέρα. Ο αέρας περιέχει οξυγόνο το οποίο διά μέσου των πνευμόνων οδηγείται στο αίμα. Ταυτόχρονα από το αίμα εξέρχεται στους θύλακες το διοξείδιο του άνθρακα και με την εκπνοή αποβάλλεται.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) καθιστά δύσκολη την μεταφορά του αέρα μέσω των αεραγωγών και στους θύλακες.
Με την ΧΑΠ οι αεραγωγοί στους πνεύμονές ερεθίζονται και διογκώνονται.
Η ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές μειώνεται. Λιγότερο οξυγόνο εισέρχεται στους ιστούς του σώματος και  γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι της ασθένειας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ΧΑΠ.

Γνωρίζουμε λίγα σχετικά με το τι προκαλεί αυτή την παραλλαγή της ασθένειας και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών της νόσου.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) κατηγοριοποιείται σε τέσσερα (4) στάδια κατά GOLD :

  1. Ήπια ΧΑΠ
  2.  Μέτρια ΧΑΠ
  3.  Σοβαρή ΧΑΠ
  4.  Πολύ σοβαρή ΧΑΠ

Ο ιατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος για να σας πει αν πάσχετε από ΧΑΠ και σε ποιο στάδιο είστε.Μάθετε περισσότερα για τα στάδια της ΧΑΠ.