ΧΑΠ | Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί η ΧΑΠ;
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί.

Κανονικά, η πνευμονική λειτουργία κορυφώνεται στην πρώιμη ενηλικίωση, συνήθως στα είκοσι, μετά από την οποία αρχίζει να μειώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να φροντίσουμε τους πνεύμονές μας, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

Αν είστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε παράγοντες που προκαλούν μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων, ενδέχεται να βρεθείτε σε κίνδυνο να αποκτήσετε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Διαβάστε αναλυτικά τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη ΧΑΠ.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορεί να αποφευχθεί περιορίζοντας την έκθεση σε παράγοντες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ή ακόμα και να επιβραδύνετε την εξέλιξή της ΧΑΠ.

Αποφυγή της ΧΑΠ – Πρόληψη

Το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και άλλων αναπνευστικών παθήσεων. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στον υγιή πνευμονικό ιστό, μειώνοντας την ικανότητά του να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Καταστρέφει επίσης τα άλλα συστήματα του σώματος, καθιστώντας σας πιο επιρρεπή σε άλλες ασθένειες. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για να ζήσει μια μακρύτερη και πιο υγιεινή ζωή. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, υπάρχει άμεσο όφελος για τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Επιπλέον, οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, σε κάποιο βαθμό, μειώνεται. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του ιατρού σας. Υπάρχουν επίσης μερικά φάρμακα που βοηθούν στην παύση του καπνίσματος.
Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Το κάπνισμα προκαλεί ΧΑΠ, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και άλλου τύπου καρκίνους. Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και κάπνισμα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των πνευμόνων. Η συχνή σωματική δραστηριότητα σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα άσκησης έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη μείωση των πνευμονικών λειτουργιών. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να πάθει ΧΑΠ. Επιπλέον, από μελέτες σε καπνιστές έχει διαπιστώθει ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση της πτώσης των πνευμονικών λειτουργιών. Αυτό απλά υπογραμμίζει πως η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει τις εξελίξεις και μειώνει τις εξάρσεις σε άτομα που έχουν την ασθένεια. Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και άσκηση.

Πρέπει να αποφεύγετε περιβαλλοντικούς ρύπους που σας κάνουν να βήχετε, ειδικά καπνό τσιγάρων και νέφος. Τα παιδιά που εκτίθενται σε ερεθίσματα όπως ο παθητικός καπνός έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, λοιμώξεις και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) όταν μεγαλώνουν. Μείνετε μακριά από χώρους όπου οι συγκεντρώσεις νέφους είναι υψηλές. Αποφύγετε τη χρήση ειδών οικιακής χρήσης που προκαλούν χημικές αναθυμιάσεις, όπως διαλύματα καθαρισμού. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα μέρη με ατμοσφαιρικούς ρύπους, επιλέξτε να φοράτε μάσκες που εμποδίζουν την εισπνοή τέτοιων σωματιδίων. Είναι επίσης καλό να αποφεύγετε την εισπνοή καπνού από καύση άνθρακα, ξύλου ή οποιουδήποτε άλλου υλικού. Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και σπίτι.

 

Διατροφή και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν συστατικά που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα, και περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες των ιστών. Τα υγιή Ωμέγα-3 λίπη σε ψάρια όπως ο σολομός μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας. Το Ωμέγα-3 μπορεί να ληφθεί και από άλλα τρόφιμα και συμπληρώματα ιχθυελαίου. Επιπλέον, η λήψη 600 mg βιταμίνης Ε κάθε δεύτερη ημέρα πιθανόν προκαλεί μείωση του κινδύνου της ΧΑΠ.
Η λήψη βιταμίνης C
(εμπεριέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα εσπεριδοειδή και σε άλλα φρούτα) δρα προστατευτικά έναντι των ιογενών λοιμώξεων και αυξάνει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος).

Διαβάστε περισσότερα στο
ΧΑΠ και διατροφή.

Συχνά επεισόδια γρίπης και κρυολογήματος μπορούν να μειώσουν την ακεραιότητα της πνευμονικής λειτουργίας. Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των φορών που προσβάλλεστε από γρίπη, κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Συμβουλέψτε όλα τα μέλη της οικογένειας να πλένουν τα χέρια τους όταν μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Εμβολιαστείτε για τη γρίπη και την πνευμονία, ειδικά αν είστε σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Η λήψη πολυβιταμίνης σε καθημερινή βάση επίσης βοηθάει. Ειδικά μία που να περιέχει ψευδάργυρο και βιταμίνες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τους αγαπημένους σας να αποτρέψετε την εμφάνιση της ΧΑΠ, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό αναπνευστικών καταστάσεων.

Αν πάσχετε ήδη από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),
οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Προτείνουμε να διαβάσετε το ΧΑΠ-COPD η ασθένεια χρήσιμος οδηγός