Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ΧΑΠ και  κάπνισμα συνδέονται.Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ΧΑΠ.

ΧΑΠ και κάπνισμα είναι μοιραίος συνδυασμός.
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΧΑΠ και τον θάνατο από αυτή.

ΧΑΠ και κάπνισμα

Περίπου το 80% με 90% των κρουσμάτων  της ασθένειας της ΧΑΠ προκαλούνται από το κάπνισμα τσιγάρων.
Σε καύση ένα τσιγάρο παράγει περισσότερα από 7.000 χημικά πολλά από τα οποία είναι επιβλαβή.

Οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου
αποδυναμώνουν την άμυνα των πνευμόνων απέναντι σε λοιμώξεις, στενεύουν τις διόδους του αέρα, προκαλούν διόγκωση στους αεραγωγούς και καταστρέφουν τους θύλακες.

Οι γυναίκες καπνίστριες είναι σχεδόν 13 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) απ’ ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Οι άντρες καπνιστές είναι σχεδόν 12 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) απ’ ότι οι άνδρες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για αυτό η ΧΑΠ ονομάζεται και νόσος των καπνιστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μη καπνιστές δεν μπορούν να νοσήσουν.

Αν πάσχετε από ΧΑΠ και καπνίζετε πιθανότατα παρουσιάσατε ΧΑΠ λόγω του τσιγάρου. Επιβάλετε να κόψετε το τσιγάρο άμεσα.
Η συνέχεια του καπνίσματος μόνο κακό μπορεί να σας κάνει.
Ζητήστε τώρα τον Οδηγό εγκατάλειψης του καπνίσματος!

Επιπλέον, από μελέτες σε καπνιστές έχει διαπιστωθεί ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση της πτώσης των πνευμονικών λειτουργιών. Αυτό απλά υπογραμμίζει πως η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει τις εξελίξεις και μειώνει τις εξάρσεις σε άτομα που έχουν την ασθένεια. Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και άσκηση.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για να ζήσει μια μακρύτερη και πιο υγιεινή ζωή. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, υπάρχει άμεσο όφελος για τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Επιπλέον, οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, σε κάποιο βαθμό, μειώνεται. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του ιατρού σας. Υπάρχουν επίσης μερικά φάρμακα που βοηθούν στην παύση του καπνίσματος.
Εάν δεν καπνίζετε, μην το ξεκινήσετε.
Το κάπνισμα προκαλεί ΧΑΠ, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και άλλου τύπου καρκίνους.

Αν είστε συγγενής /φίλος ατόμου που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα:

Σύντομα κοντά σας με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ΧΑΠ και το  κάπνισμα, ΧΑΠ και ηλεκτρονικό τσιγάρο,  ΧΑΠ και κάνναβη κ.α.