ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ(ΧΑΠ)

Τα νέα φάρμακα, οι θεραπείες, οι αλλαγές των δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας, απορίες όπως το προσδόκιμο επιβίωσης κ.α. μπορούν να είναι αρκετά αγχωτικά για έναν νεοδιαγνωσθέντα ασθενή με  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.)

Είναι σημαντικό να υπάρχουν μέλη της οικογένειας και αγαπημένα άτομα κοντά του που να του παρέχουν κατάλληλη  υποστήριξη.  Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε ο ασθενής να αισθάνεται πιο άνετα και να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) χρειάζεται προσαρμογές όχι μόνο από τον ασθενή, αλλά και από όλους τους ανθρώπους που είναι κοντά σε αυτόν.

    1. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την κατάσταση. Είναι καλό όλοι όσοι είναι κοντά στον ασθενή να γνωρίζουν και να κατανοούν την ασθένεια της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ. Αυτό βοηθά στην σωστή ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με την κατάστασή του και στο να προσαρμοστούν όλοι στις απαραίτητες αλλαγές (τόσο στον τρόπο ζωής του ασθενούς όσο και στο σπίτι).Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια από αξιόπιστες πηγές.
    2. Συζητήστε με τον ιατρό για τους στόχους της θεραπείας και τι μπορεί να γίνει για να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και να μειωθούν οι επιπλοκές. Ενημερωθείτε για τα φάρμακα του ασθενή και για τα πιθανά ανεπιθύμητα συμπτώματα, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
    3. Παροχή συναισθηματικής υποστήριξης. Ο ασθενής που μόλις διεγνώσθη με Χρόνια Αποφρακτική  Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),  μπορεί να έχει ποικίλλα συναισθήματα, από ανησυχία μέχρι και απελπισία. Δείξτε ότι είστε διαθέσιμοι όποτε χρειάζεται να μιλήσει με κάποιον για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του. Ενθαρρύνετε τον / την να παραμείνει αισιόδοξος και να κάνει πράγματα που αγαπά. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί και κάντε διασκεδαστικά πράγματα που βοηθούν στην απομάκρυνση του άγχους ή άλλων συμπτωμάτων. Εάν δεν ζείτε μαζί του, η συχνή επαφή και ο τακτικός έλεγχος θα κάνει τον ασθενή να αισθανθεί ότι έχει κάποιον να τον φροντίζει. Η παρουσία σας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, θα έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία του ασθενή, ειδικά τον πρώτο καιρό που ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στις αλλαγές.
    4. Βοήθεια στο σπίτι. Η παρουσία σας στο σπίτι και η βοήθειά σας σε δουλειές και άλλες δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε την υποστήριξή σας. Η αναδιάταξη των επίπλων, η αφαίρεση ερεθιστικών ουσιών όπως τα καθαριστικά διαλύματα και η σκόνη αλλά και η επιβολή απαγόρευσης του καπνίσματος στο σπίτι είναι σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)  χαρακτηρίζονται από εύκολη κόπωση, οπότε οποιεσδήποτε εργασίες μπορείτε να κάνετε στο σπίτι αντί για αυτούς θα ήταν ωφέλιμο.

Συνοδεύστε τους στα ραντεβού με τον ιατρό τους. Είναι επιτακτική ανάγκη οασθενής να συνοδεύεται στα ραντεβού του με τον ιατρό. Ο ασθενής μπορεί να μην θυμάται όλα όσα θα του πει ο ιατρός για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γι’ αυτό ακούστε τι λέει ο ιατρός, σημειώστε τα νέα φάρμακα και δώστε προσοχή όταν θα σας δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εξοπλισμό. Εκφράστε στον ιατρό όλες σας τις απορίες, για την κατάσταση του ασθενούς, τις θεραπείες, τα φάρμακα και τη φροντίδα του ασθενούς. Η παρουσία σας σε οποιουδήποτε ραντεβού με ιατρό, μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από τις ανησυχίες που έχει για την κατάστασή του, κάνοντάς τον να αισθάνεται πιο σίγουρος.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο συνεχίζει να καπνίζει, διαβάστε στο ΧΑΠ και τσιγάρο πώς θα βοηθήσετε να απομακρυνθεί από τη συνήθεια του καπνίσματος.

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσετε στη φροντίδα ενός ασθενή με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και να προσαρμοστείτε στις ανάγκες του, αλλά να θυμάστε ότι το να είστε δίπλα του σημαίνει πολλά γι’ αυτόν, ειδικά όταν ο ασθενής ανησυχεί για την κατάστασή του.

Η σωστή ενημέρωση για τη Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η υποστήριξή σας σωματικά και συναισθηματικά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ασθενή.

Επικοινωνήστε με το ΧΑΠ.gr για να λάβετε  ΔΩΡΕΑΝ το υλικό υποστήριξης.

Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.