ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΑΠ

Θεραπείες της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν ίδια για όλους τους ασθενείς, επομένως η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά . Μόνο εσείς και ο ιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας της ΧΑΠ αποκλειστικά για εσάς.

 

Οι σωστές θεραπείες  μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να βελτιώσετε τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.

 

Πνευμονική Αποκατάσταση

Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει από χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), υπάρχει ελπίδα για την ανοικοδόμηση της δύναμης και την απόλαυση μιας πληρέστερης και πιο δραστήριας ζωής. Τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν την πλήρη ενημέρωση για το τι είναι η ΧΑΠ και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, προγράμματα  άσκησης σε ασθενείς με ΧΑΠ,  την διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής με ΧΑΠ και την παροχή γενικών συμβουλών.

Συμπληρωματικό οξυγόνο –  οξυγονοθεραπεια

Το σώμα σας χρειάζεται οξυγόνο για να κάνει τα πάντα, από την πέψη των τροφίμων, μέχρι τις καθημερινές δουλειές και δραστηριότητες.

Μερικές φορές με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η αναπνοή σας περιορίζεται τόσο πολύ ώστε το σώμα χρειάζεται επιπλέον οξυγόνο ή συμπληρωματικό οξυγόνο (που ονομάζεται  οξυγονοθεραπεία). Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των πνευμόνων είναι η παροχή οξυγόνου στο αίμα. Όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει την  οξυγονοθεραπεία.

Η οξυγονοθεραπεία (οξυγόνο στο σπίτι) συνήθως βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά μερικά άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να ζουν περισσότερο. Μερικοί ανησυχούν ότι η οξυγονοθεραπεία θα τους κλείσει στο σπίτι, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι οξυγονοθεραπείας που αντί να περιορίζουν την ανεξαρτησία σας, μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να είστε πιο δραστήριοι, παρέχοντας στο σώμα σας την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται. Στο άρθρο οξυγόνο στο σπίτι θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την οξυγονοθεραπεία στο σπίτι.

Συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης – άμεσης ανακούφισης από τα συμπτώματα της ΧΑΠ

Οι συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης ονομάζονται μερικές φορές και συσκευές εισπνοής ταχείας ανακούφισης. Βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες όταν τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ξαφνικά επιδεινωθούν. Είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας την συσκευή εισπνοής σας σε περίπτωση που τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.

Καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για τη ΧΑΠ

Η δράση των περισσότερων ημερήσιων φαρμάκων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) διαρκεί 12 έως 24 ώρες. Συνήθως λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα και κάποια βοηθούν στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι αεραγωγοί ενώ κάποια άλλα βοηθούν στην αποφυγή των εξάρσεων. Είναι σημαντικό να παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας, ακόμη και σε ημέρες που αισθάνεστε καλύτερα. Επίσης λάβετε υπόψη ότι αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις συσκευές εισπνοής ταχείας δράσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συσκευή εισπνοής ταχείας – βραχείας δράσης μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

Χειρουργική επέμβαση

Μερικοί άνθρωποι με πολύ σοβαρά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύονται να αναπνέουν όλη την ώρα. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί ενδέχεται να προτείνουν χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες για να βελτιώσουν την αναπνοή. Δεν είναι όλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση των πνευμόνων.

Κλινικές δοκιμές

Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που ελέγχουν πόσο καλά λειτουργούν οι νέες ιατρικές προσεγγίσεις στους ανθρώπους. Κάθε μελέτη απαντά σε επιστημονικά ερωτήματα και προσπαθεί να βρει καλύτερους τρόπους για την πρόληψη, τον έλεγχο, τη διάγνωση ή τη θεραπεία μιας ασθένειας. Τα άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στη γνώση και την πρόοδο κατά της ΧΑΠ, λαμβάνοντας παράλληλα φροντίδα από ειδικούς. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις κλινικές μελέτες που διεξάγονται για τη χαπ κάνε κλικ εδώ.( ο σύνδεσμος είναι υπό κατασκευή)

 

Συμπληρωματικές Θεραπείες για τη ΧΑΠ

Οι συμπληρωματικές θεραπείες αναφέρονται στις πολλές θεραπείες, φιλοσοφίες και πρακτικές που δεν θεωρούνται συμβατικές ή τυποποιημένες. Μερικά παραδείγματα συμπληρωματικής εναλλακτικής θεραπείας της ΧΑΠ  περιλαμβάνουν βότανα, μασάζ, γιόγκα και βελονισμό. Αυτές οι τεχνικές δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Πάντα συζητάτε τις τεχνικές αυτές με τον ιατρό σας.

 

Αν έχετε διαγνωσθεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ΧΑΠ προτείνουμε να διαβάσετε τον
οδηγό τσέπης για ασθενείς με ΧΑΠ.