Ποία είναι τα συμπτώματα της ΧΑΠ;

Τα πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά αποδίδονται σε λανθασμένα αίτια.
Βήχας με βλέννα, δύσπνοια και κόπωση είναι τα κύρια πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ και συχνά αποδίδονται λανθασμένα στη γήρανση, στη μη καλή φυσική κατάσταση ή στον «βήχα του καπνιστή».

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα της ΧΑΠ στην υγεία τους.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου μόνο από τα συμπτώματα είναι δύσκολο και για τους ιατρούς να είναι σίγουροι αν ένας ασθενής έχει ΧΑΠ ή άσθμα. Διάβασε το ΧΑΠ και άσθμα.

Οι κύριες ασθένειες που περιλαμβάνονται στη ΧΑΠ είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Μάθε περισσότερα για το τι είναι η ΧΑΠ.

Δεδομένου ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια προοδευτική ασθένεια, πολλά σημάδια και συμπτώματα της ΧΑΠ μπορεί να είναι ήπια στην αρχή και να γίνουν πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου.

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ποικίλουν και περιλαμβάνουν:

Επίμονο (χρόνιο) βήχα, με ή χωρίς φλέμα.

Δύσπνοια κατά την άσκηση καθημερινών δραστηριοτήτων ή κατά την ηρεμία

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

• Παραγωγή πολλών βλεννών (φλέγμα ή πτύελα)

• Συριγμό (ο αέρας προσπαθεί να διέλθει από έναν στενό αεραγωγό)

• Σκούρο μπλε ή μωβ απόχρωση των χειλιών ή των νυχιών (περιφερική κυάνωση)

• Κόπωση / κούραση

• Απώλεια βάρους

• Πρωινούς πονοκεφάλους
(Η αναπνοή μειώνεται κατά τον ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι εισέρχεται λιγότερο οξυγόνο και αυξάνεται περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους)

Ορισμένα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ΧΑΠ, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, επηρεάζουν κάθε άτομο διαφορετικά. Η δύσπνοια (διαβάστε περισσότερα) δεν είναι ποτέ φυσιολογική!

Τα συμπτώματα της  ΧΑΠ δεν τα αποκτήσατε ξαφνικά, ξυπνώντας ένα πρωί.

Αναπτύσσονται αργά. Ο πνεύμονας είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να υποστεί σημαντική ζημία προτού αρχίσει να εμφανίζει οποιαδήποτε συμπτώματα. Μέχρι να γίνει η διάγνωση, μπορεί να έχουν ήδη χαθεί κάποιες από τις πνευμονικές λειτουργίες.

Κατά καιρούς, κάποια ή όλα τα συμπτώματα μπορεί ξαφνικά να ενταθούν ή να επιδεινωθούν. Αυτά τα επεισόδια είναι γνωστά ως παροξύνσεις και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οι παροξύνσεις μπορεί να προκληθούν από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παροξύνσεις της ΧΑΠ στο άρθρο  ΧΑΠ  Παροξύνσεις αίτια και αντιμετώπιση

Τα άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) υποφέρουν συχνά και από άλλες ασθένειες. Τις ασθένειες αυτές τις ονομάζουμε συννοσηρότητες. Οι ασθένειες αυτές ενδέχεται να έχουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα. Συχνά συμβάλλουν στην επιδείνωση της ασθένειας.

Οι πιο κοινές ασθένειες που προκύπτουν παράλληλα με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συννοσηρότητες της ΧΑΠ) περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, άγχος και κατάθλιψη, οστεοπόρωση, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, δυσλειτουργία σκελετικών μυών, αναιμία, καρκίνο του πνεύμονα, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή σε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα.

Μην περιμένετε τα συμπτώματα να γίνουν πιο έντονα, μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η έγκαιρη ανίχνευση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) είναι καθοριστική για την επιτυχή θεραπεία.

Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται μέσω μίας πολύ απλής  αλλά πολύτιμης εξέτασης που ονομάζεται σπιρομέτρηση.
Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να φυσήξετε 4 φορές σε ένα σωλήνα.  

 

Aν είσαι πάνω από 40 ετών κάνε το online test
(4 ερωτήσεις) και μάθε αν κινδυνεύεις άμεσα από την ασθένεια της ΧΑΠ

 

 

Εδώ θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα προστατεύσεις εσένα και τους αγαπημένους σου από το κίνδυνο της ΧΑΠ