Πώς γίνεται η διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ΧΑΠ;

Ο κατάλληλος για τη σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι ο πνευμονολόγος σας.

Για τη διάγνωση της ΧΑΠ, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, ο ιατρός σας θα σας ζητήσει το πλήρες ιστορικό της υγείας σας.
Θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και θα διενεργήσει εξετάσεις υγείας όπως σπιρομέτρηση και μέτρηση οξυγόνου στο αίμα (οξύμετρο).

Ο ιατρός σας  θα θέλει να γνωρίζει αν:

Η βασική εξέταση που πρέπει να κάνετε για την διάγνωση της ΧΑΠ, είναι ένα τεστ της αναπνευστικής λειτουργίας που ονομάζεται σπιροµέτρηση.

Η σπιροµέτρηση είναι η βασική εξέταση διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αλλά και µία  εξέταση που πρέπει να επαναλαμβάνεται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης αλλά και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Η σπιρομέτρηση μπορεί να ανιχνεύσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προτού καν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα.

Είναι µία εξέταση  που βοηθά στην διάγνωση πολλών αναπνευστικών νόσων.
Η σπιρομέτρηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τους ιατρούς να αξιολογούν την απόφραξη (περιορισμό της ροής του αέρα). Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και γίνεται µέσω μίας ειδικής συσκευής, του σπιρόµετρου. Η σπιρομέτρηση εκτιμά την αναπνευστική λειτουργία. Κατά την εξέταση θα σας ζητηθεί να φυσήξετε σε ένα μεγάλο σωλήνα που είναι συνδεδεμένος με ένα σπιρόμετρο. Έτσι µετριέται η ταχύτητα και η ποσότητα (ο όγκος) αέρα που µπορεί να εκπνεύσει ο εξεταζόμενος μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και το µόνο που χρειάζεται είναι ο εξεταζόµενος να φυσήξει µε δύναµη  τουλάχιστον τρεις (3) φορές.

Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το πώς να κάνετε αυτήν την εξέταση, επικοινωνήστε μαζί μας.

Τι άλλες εξετάσεις χρειάζεται να κάνω για τη ΧΑΠ;

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει ακτινογραφία θώρακα ή / και άλλες εξετάσεις, όπως μια εξέταση αερίων αρτηριακού αίματος, η οποία μετρά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας.
Αυτή η εξέταση θα βοηθήσει τον πνευμονολόγο σας να εκτιμήσει την απορρόφηση του οξυγόνου από τους πνεύμονες και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να σας ζητηθεί  να κάνετε εργοσπιρομετρία  (μία δοκιμασία κόπωσης) προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η λειτουργικότητα των πνευμόνων σας.

Η έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Όσο νωρίτερα γνωρίζετε ότι έχετε την ασθένεια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να τη διαχειρίζεστε. Με την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της ασθένειας και να μειώσετε τα συμπτώματα.

Ενημερωθείτε για τους παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ
Προφυλαχθείτε εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να παραμείνετε υγιείς.

Εάν έχετε διαγνωστεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εσείς και ο ιατρός σας θα αποφασίσετε από κοινού ένα πρόγραμμα θεραπείας.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και να παραμείνετε υγιής.
Διαβάστε τον οδηγό για ασθενείς με ΧΑΠ.