Χρήσιμες οδηγίες για ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Αφού έχετε διαγνωστεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ-COPD), υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξουν αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές ή μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Η ζωή με τη ΧΑΠ μπορεί να είναι προκλητική. Μόλις μάθετε ότι έχετε ΧΑΠ και αρχίσετε τη θεραπεία, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Αυτές οι συμβουλές όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την αναπνοή σας, αλλά μπορούν να επιβραδύνουν την ασθένεια.

Μάθετε από το γιατρό σας εάν υπάρχει κοντά σας ένα  πρόγραμμα Αποκατάστασης σχετικό με τη ΧΑΠ. .
Ένα πρόγραμμα άσκησης για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χαπ)  θα ενισχύσει τους μυς των πνευμόνων σας, θα βελτιώσει την κούραση σας και θα κάνει όλο το σώμα σας πιο υγιές και ισχυρότερο.

ΧΑΠ και άσκηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι εάν δεν έχουν καλή αναπνοή, δεν πρέπει να ασκούνε το σώμα τους.
Αυτό δεν είναι αληθεια. Η άσκηση βοηθά πραγματικά να βελτιωθεί η αναπνοή σας ενώ παράλληλα σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα.
Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το περπάτημα καθημερινά. Μπορείτε να ξεκινήσετε αργά περπατώντας μέσα στο σπίτι σας και στη συνέχεια να δοκιμάσετε το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους (όταν ο αέρας είναι καθαρός).
Δοκιμάστε να περπατάτε λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και Άσκηση.

ΧΑΠ και φάρμακα

Να παίρνετε τα φάρμακά για τη  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) καθημερινά. Ακολουθήστε το πρόγραμμα που σας έδωσε ο γιατρός σας.
Μην φοβάστε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα φάρμακά σας εάν δεν είστε βέβαιοι. Θυμηθείτε να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα ή τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έχουν μειωθεί.

ΧΑΠ και καθημερινότητα (αναπνοή- βήχας – διατροφή)

ΧΑΠ και υγιεινή

 Μετά από μια φλεγμονή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πετάξει οποιεσδήποτε οδοντόβουρτσες που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.
Πλύνετε επίσης όλους τους διαχωριστές, τους σωλήνες εκνεφωτή, τις μάσκες ή τα επιστόμια που χρησιμοποιείτε σε ζεστό σαπουνόνερο.
Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε καλά.

ΧΑΠ και επίσκεψη στον ιατρό

Προτείνουμε:

Επειδή οι πνεύμονές σας έχουν μόνιμη βλάβη, πρέπει να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τυχόν λοιμώξεις των πνευμόνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χειρότερη εμφάνιση της ΧΑΠ.

 

Νέα άρθρα:
ΧΑΠ και άνοιξη,
ΧΑΠ και εποχιακές αλλεργίες 
ΧΑΠ ποσοστό αναπηρίας

 

Leave a Reply