Τι είδους επιπτώσεις έχει η ΧΑΠ σε συνδυασμό με τις εποχιακές αλλεργίες σε ένα άτομο;

Τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών
εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά
στη γύρη ή σε κάποιον άλλο παράγοντα και το αντιμετωπίζει
σαν να ήταν βακτήριο ή ιός.
Τώρα φανταστείτε πως είναι να έχεις εποχιακές αλλεργίες και παράλληλα
να πάσχεις από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ-COPD
η οποία περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
Οι εποχιακές αλλεργίες είναι απλώς ενοχλητικές για τους περισσότερους ανθρώπους.
Για τους ασθενείς με ΧΑΠ, ωστόσο, αυτή είναι μια επιπλέον κατάσταση που καθιστά την αναπνοή ακόμα πιο δύσκολη.

Η επίδραση των εποχικών αλλεργιών σε συνδυασμό με τη ΧΑΠ

Για πολλά άτομα με ΧΑΠ, τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της αλλεργικής περιόδου.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ και με εποχικές  ​​αλλεργίες έχουν υψηλότερα επίπεδα αναπνευστικών συμπτωμάτων και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παροξύνσεων.
Η γύρη των δέντρων και των φυτών, του γρασιδιού και των  ζιζανίων κ.α. μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας Χ.Α.Π. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκθεση ενός ατόμου σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα συνήθως περιορίζει τους αεραγωγούς και αυξάνει την παραγωγή βλέννας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory και Critical Care Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ΧΑΠ και εποχιακές αλλεργίες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα συριγμού,
χρόνιου βήχα και συσσώρευση φλέγματος.
Αυτά τα άτομα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να επισκεφτούν  τον ιατρό για λόγους που σχετίζονται με την πάθηση της ΧΑΠ.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία για εποχιακές αλλεργίες μπορεί να βελτιώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα.

Εάν πάσχετε από ΧΑΠ και εποχιακές αλλεργίες, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε τα πιθανά αλλεργιογόνα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Να είστε ενήμεροι για τους παράγοντες ενεργοποίησης και να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε την έκθεση σας σε αυτούς.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές  σχετικά με τις εποχιακές αλλεργίες:

Η ΧΑΠ και οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να είναι κακός συνδυασμός, αλλά
υπάρχει βοήθεια για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της αλλεργικής περιόδου. Ο ιατρός σας είναι ο κατάλληλος για να σας ενημερώσει.
Διαβάστε το ΧΑΠ και Άνοιξη

ΧΑΠ και εποχικές αλλεργίες μπορούν να κάνουν την καθημερινή  ζωή πιο δύσκολη, αλλά με τη λήψη των βημάτων για την αποφυγή αυτών των παροξύνσεων, είναι δυνατό να βελτιωθεί η υγεία σας καθώς και η αναπνοή σας.

Παρόλο που η διαρκής αλλαγή στη ζωή σας μπορεί να είναι δύσκολη, είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της υγείας και του μέλλοντός σας. Οι αλλαγές αυτές είναι λογικό να σας μπερδεύουν και να σας δημιουργούν απορίες. Στο χαπ.gr θα μάθετε από ειδικούς, θα μοιράζεστε ιδέες και θα βρίσκετε ενθάρρυνση από άλλους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες.